امروزه بازار بورس به بازاری پر رونق برای سرمایهگذاری کوتاه مدت و بلند مدت تبدیل شده است. بسیاری از افراد جامعه که در سایر زمینهها مانند ماشین و ملک سرمایهگذاری کرده بودند، یا سرمایه خود را به بانکهای برای سرمایهگذاری سپرده بودند، در سالیان اخیر به سرمایهگذاری در بازار بورس روی آوردند و در این زمینه فعالیت میکنند. بهطور کلی سرمایه گذاری در بازار بورس را میتوان به سه مورد سرمایه گذاری کوتاه مدت در بورس، سرمایه گذاری میان مدت و بلندمدت تقسیم کرد. نکتهی اصلی قبل از معرفی انواع سرمایهگذاری، داشتن علم و مطالعه کافی در این زمینه میباشد. بدون داشتن علم و دانش کافی، سرمایهگذار میتواند مقدار زیاد یا حتی کل سرمایه خود را از دست بدهد.

اگر بخواهیم برای سرمایهگذاریهای مختلف مدت زمان مشخصی تعریف کنیم؛ سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس را میتوان تا یک ماه در نظر گرفت یا همان «نوسانگیری» که در چند دقیقه انجام میشود. سرمایهگذاری میان مدت را بین یک تا شش ماه میتوان در نظر گرفت و برای سرمایه گذاری بلند مدت در بورس این موضوع از یک سال به بالا میباشد. ما در این مقاله روشها و نکات قابل توجه برای سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس را معرفی خواهیم کرد.
سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس یا بلند مدت
روشها و استراتژیهای بسیار زیادی برای سرمایهگذاری در بورس وجود دارد که خود سرمایهگذاران میتوانند با توجه به شرایطی که دارند هر کدام را که بخواهند انتخاب کنند. نمیتوان به طور دقیق و کامل گفت که کدام روش سرمایهگذاری بهتر است. اگر شما فکری برای سرمایهتان برای مدت زیادی ندارید و علاقه یا زمانی برای یادگیری نکات بورسی مثل تحلیل تکنیکال ندارید، مطمئنن بهترین انتخاب برایتان سرمایهگذاری بلند مدت است. اما اگر علاقه به فراگیری دارید و با دید کوتاه مدت میخواهید سرمایهتان را افزایش دهید، سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس به شما پیشنهاد میشود.
نکتهای مهم در هر مدل از سرمایهگذاری در بازارهای مختلف این است که درگیر هیجانات نشوید. سرمایهگذاری یک ساله برای افرادی که بصورت کوتاه مدت سرمایهگذاری میکنند، زمان بسیار زیادی است. همینطور سرمایهگذاری یک تا شش ماه برای افرادی که دید بلند مدت دارند بسیار کم است. در واقع سرمایهگذارانی که دیدگاه کوتاه مدت دارند، با استفاده از فرمولها و روشهای ریاضی که اصطلاحا به آنها تحلیل تکنیکال نیز میگویند، روند سهمها را بررسی میکنند و در بازه زمانی کوتاه مدت روی سهم مورد نظر سرمایهگذاری میکنند.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری بلند مدت در بورس
میتوان گفت با ظهور نرم افزارهای کامپیوتری و سریعتر شدن و دقیقتر شدن سرعت محاسبات و بررسی ها برروی سهمها، اکثر افراد خبره و فعال در بازار بورس بیشتر به سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس تمایل دارند. از ویژگیهای اساسی و مهم سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس میتوان به این اشاره کرد که با توجه به این که خرید و فروش سهم در این روش سرمایهگذاری به سرعت انجام میشود، افراد در ضرر باقی نمیمانند و سریع از محدودهی ضرر خارج میشوند. لازم به ذکر است برای سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس باید مدیریت پول بهطور دقیقتری نسبت به سرمایهگذاری بلند مدت انجام شود.

نکات قابل توجه در سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس
اگر از کارشناسان و سرمایهگذاران با تجربه بازار بورس سوال بپرسید که کدام یک از مدل سرمایه گذاریهای بهتر است؟ شاید به شما سرمایهگذاری بلند مدت را پیشنهاد بدهند. اما سرمایهگذاری کوتاه مدت جذابیتهای خودش را هم دارد. البته روحیات و سطح تحمل استرس و… در انتخاب دید سرمایهگذاری بی تاثیر نیست وتاثیر بسیار بالایی دارد. در ادامه به نکاتی مهم برای سرمایهگذاری کوتاه مدت میپردازیم.
بدون بررسی به صحبتهای دیگران عمل نکنید
خیلی از افراد فعال در بورس طبق گفته ها و شنیدهها که گاها پایه و اساس درستی ندارند، ممکن است پیشنهاداتی به شما برای خرید یا فروش سهمی بدهند که منجر به ضرر شما شود.
دنبال سیگنال در شبکههای اجتماعی نباشید
در خیلی از کانال ها و گروههای تشکیل شده در صفحات اجتماعی نباید دنبال سیگنال باشد، چون معمولا افرادی به دنبال تبلیغ و تشکیل صف خرید برای سهم مورد نظر خودشان هستند. و ممکن است ادعاهای بی پایه و اساسی دربارهی این سهمها بکنند.
تعصب روی سهمی نداشته باشید
در سرمایه گذاری کوتاه مدت در بورس، حتی اگر سرمایهگذاران خبره سهمی را به شما معرفی کردند و تمام آمار و ارقام نشان از رشد و صعودی بودن روند سهم را داشت به هیچ عنوان نباید روی آن سهم تعصبی داشته باشید.

توجه به حجم مبنا
در بورس ایران بهترین سهمها برای سرمایهگذاری سهمهای با حجم مبنای 500 هزار تا یک میلیون میباشند.
تحلیل تکنیکال
حتما قبل از شروع به سرمایهگذاری در بورس چه بلند مدت و چه کوتاه مدت تحلیل تکنیکال را بیاموزید و از آن برای خرید سهمهای مورد نظر استفاده کنید.
حسرت از دست دادن سهم خوب را نخورید
اگر از سهام یک شرکت را از دست دادید و از سود آن عقب ماندید به هیچ عنوان حسرت آن را نخورید. صدها شرکت در بازار بورس ایران فعالیت میکنند، پس اگر از سود یک شرکت جا ماندید مطمئن باشد هنوز شرکتهای بسیار زیاد و فرصتهای زیادی برای شما وجود دارد که میتواند شما را به آن هدف مورد نظرتان برساند.
فروش سهمی که رشد شارپی داشته در زمان مناسب
دقت داشته باشید که هر سهم پس از مدت زمانی رشد شارپی نیاز به اصلاح یا به اصطلاح نیاز به زمانی برای استراحت دارد. در سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس حتما باید به این موضوع دقت کنید، نصف سهمی را که رشد شارپی داشته با اولین منفی بفروشید، اگر باز هم منفی خورد تمامی سرمایه خود را خارج کنید. در این حالت ورود به سهمی بهتر منطقیتر است.
مشورت با یک فرد خبره
داشتن یک مشاور اهمیت بسیار بالایی دارد. راهنماییهای یک مشاور خوب برای سرمایهگذاری کوتاه مدت میتواند بسیار کارآمد و مفید باشد و در کسب درآمد بهتر به کمک شما بیاید.
نوسانگیری در سرمایه گذاری کوتاه مدت
یکی از روشهای سرمایه گذاری کوتاه مدت در بورس نوسانگیری میباشد. در این مدل سرمایهگذاری شما میتوانید سهم را در یک روز در قیمت پایینتری خریداری کنید و چند دقیقه بعد آن را با قیمت بالاتری بفروشید. در این مورد باید سهمهایی که اصطلاحا روی بورس هستند را مورد بررسی قرار دهید. سهمهای روی بورس، سهمهایی هستند که معاملهگران توجه بیشتری به آنها دارند.

معاملات این سهمها بسیار بیشتر است و شما میتوانید طی یک روز کاری این سهمها را در قیمت پایین خریداری کنید و چند دقیقه بعد آن را با درصد سود بالاتری بفروشید. سهمهای روی بورس معمولا بصورت دورهای هستند و با بررسی و مطالعه میتوانید خیلی راحت این سهمها را شناسایی کنید. البته برای نوسانگیری در بورس دانستن تحلیل تکنیکال و پیشبینی روند سهم در یک روز اهمیت بالایی دارد.
نقش تحلیل تکنیکال در سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس
اگر دقت کرده باشید در بخشهای قبلی بیان شد که دانستن تحلیل تکنیکال یکی از نکات ضروری برای سرمایهگذاری کوتاه مدت است. اما تحلیل تکنیکال چیست؟ به زبان ساده میتوان گفت، تحلیل تکنیکال روشی برای پیشبینی قیمت و روند بازار در آینده است. درواقع با این روش با بررسی تحرکات قیمتی و حجم یک سهام یا حتی کل بازار در گذشته، میتوان تحرکات آن را در آینده بررسی و پیشبینی کرد.
استراتژیهای مناسب برای سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس
دقت داشته باشید داشتن استراتژی مناسب برای سرمایهگذاری نهتنها در بازار بورس بلکه در تمامی بازارهای مالی از اهمیت بسیار بالا و ویژهایی برخوردار است. اهمیت این موضوع برای سرمایهگذاری کوتاه مدت و حتی بازارهای دیگر دو چندان میشود. در اینجا برخی از استراتژیهای اساسی برای موفقیت در سرمایهگذاری را بیان میکنیم.
تعیین حد ضرر
توجه داشته باشد که رویای رسیدن به سودهای چشمگیر میتواند ضررهای فاجعهآوری نیز داشته باشد. همیشه با توجه به استراتژیهایتان برای خود حد ضرری هم تعیین کنید و به آن پایبند باشید
نقدینگی
حتما تا زمانی که با استراتژی سرمایهگذاری کوتاه مدت هستید مقداری از سرمایهتان (معمولا 30% پیشنهاد میشود) را بصورت نقد داشته باشید تا حاشیه امنی برای شما فراهم شود.

تک سهمی نباشید
دقت داشته باشید که داشتن فقط یک سهم برای سرمایه گذاران خیل حرفهای و برای سرمایهگذاری بلند مدت در بورس میباشد و برای سرمایهگذاری کوتاه مدت حتما سبد خرید مناسبی داشته باشید و پرتفوی یا سبد سهام مناسبی تشکیل دهید.
سخن پایانی
بهطور کلی اگر قصد سرمایهگذاری کوتاه مدت در بورس را دارید، حتما قبل از ورود به بازار درباره انواع سرمایهگذاریها و روشهای مختلف آن تحقیق و مطالعه کنید. برای خودتان استراتژی و هدفهایی تعیین کنید و به آن تا آخر پایبند باشید. پایبند بودن به این استراتژیها و اهداف از تعیین آن هم میتواند مهمتر و واجبتر باشد. شما در ابتدا باید تحلیل تکنیکال را یاد بگیرید و از آن برای خرید و فروش استفاده کنید. از نوسانگیری روزانه غافل نشوید، که یکی از بهترین روشها برای افزایش سودآوری میباشد. اما برای نوسانگیری نیاز به مطالعه کافی دربارهی روند بازار دارد. بورس مانند موجسواری میباشد. با علم و دانش کافی میتوانید سوار بر امواج شوید و از آن لذت ببرید، اما اگر بدون اطلاعات و دانش وارد این بازار شوید امکان دارد در برابر امواج قرار بگیرید که این امر میتواند نتایج تلخ و جبران ناپذیری داشته باشد.
نظرات