کارشناسان عقیده دارند به این دلیل که بازار سهام در جامعه فراگیر شده و ضریب نفوذ زیادی پیدا کرده است قطعا کاندیدهای انتخابات ۱۴۰۰ باید برای جذب ارای مردمی به توجه بیشتری به بازار سهام داشه باشند. اما بورس فارغ از هر گونه توجه نیازمند آسودگی از دخالت و سیاستگذاری است.
گرچه بررسی وضعیت بازار سرمایه قبل از انتخابات سالهای ۸۸، ۹۲ و ۹۶ نشان میدهد که شاخص کل بورس در ماههای منتهی به انتخابات ریاستجمهوری سبزپوش بوده است اما به نظر میرسد روند بازار در سهماه ابتدایی امسال که قرار است در این مدت دولت جدید مشخص شود، به راحتی قابل پیشبینی نباشد. چرا که بازار سرمایه از اواخر سال ۹۸ و تا میانههای سال ۹۹ همهگیر شد و بسیاری از مردم سهامدار شدند، از این رو بازار سهام در سالهای ۸۸ و ۹۲ و ۹۶ متفاوت از بازار امروز است و به اعتقاد کارشناسان با اتفاقاتی که در این مدت روی داده نمیتوان پیشبینی درستی از ماههای آینده بازار داشت.
بیشتر بخوانید: دوره ایچیموکو
از مواری که میتواند در روند بورس امسال با سال گذشته تفاوت ایجاد کند بحث سیاستگذاری در این بازار است. برخی قوانین شبانه و به قولی فلهای که هیچ کمکی به بازار سهام نکردند ریسک بازار را بالا بردند و اعتماد را هم لکهدار کردند. همچنین موضوع دیگری که به نظرم مجلس نیز باید در نظر بگیرد بحث ضمانت اجرا در برخی قوانینی است که به نفع سهامداران خرد گرفته میشود. بحث نظارت بر بازار سهام نیز باید پیشرفت کند و رانتهایی که در بازار سهام وجود دارد باید کنترل و ریشهکن شود تا بازاری بر اساس عرضه و تقاضا داشته باشیم.
برخی معتقدند دولت فعلی بازار را متعادل میکند و بعد از کمی رشد به دولت بعدی تحویل میدهد و برخی دیگر نیز عقیده دارند دولت بعدی بازار را سر و سامان خواهد داد. اما به نظر میرسد انتخابات ۱۴۰۰ تاثیر عمیقی روی بازار سهام نخواهد داشت و مسلما بنا بر شرایط کشور بازار سهام در اولویتهای ابتدایی دولت بعدی قرار نخواهد گرفت. بنابراین نباید انتظارات نامعقولی از بازار سهام در آستانه انتخابات داشته باشیم.
در روزهای نزدیک انتخابات جو روانی در بازار سرمایه و دیگر بازارها شکل خواهد گرفت اما نباید انتظار زیادی از بازار سرمایه در این مدت داشت. باید توجه داشته باشیم اخباری که به بازار میرسد تاثیر مقطعی روی بازار سهام دارند.
با توجه به افزایش قیمتهای جهانی، تورم انتظاری سال ۱۴۰۰، انتخابات ۱۴۰۰، ثبات نرخ ارز، احتمال مذاکرات و افزایش سودآوری شرکتها بازار سهام در ماههای ابتدایی سال ۱۴۰۰ رشدی معقول احتمالا داشته باشد و شاید مانند سالهای گذشته بازار سهام بعد از مجامع شرکتها روندی متعادل به خود بگیرد اما احتمالا با توجه به عوامل متعدد و سیگنال های مثبت برای بازار سهام در شش ماه دوم سال رشد بهتری را شاهد خواهیم بود.
البته برای ارائه پیشبینی دقیق بازار باید مسایل مختلف تاثیرگذار بر معاملات مانند شرایط اقتصادی، قیمتهای جهانی، قیمت ارز و سایر موضوعات که تعیینکننده روند بازار هستند را مورد ارزیابی قرار داد و هیچگاه ارائه پیش بینی بازار بدون در نظر گرفتن این مسایل دقیق نبوده است.
روند کنونی بازار که از چند روز گذشته وارد مدار نزولی شده به هیچ وجه درست نیست و هیچگاه قرار گرفتن بازار در یک روند مثبت و منفی روندی قابل قبولی نبوده است.
نظرات